Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(72)
Forma i typ
Książki
(72)
Poradniki i przewodniki
(61)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(63)
wypożyczone
(15)
tylko na miejscu
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka główna
(2)
Filia nr 1
(6)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 3
(6)
Filia nr 4
(1)
Filia nr 5
(2)
Filia nr 5 dla dzieci
(4)
Filia nr 7
(4)
Filia nr 9
(7)
Filia nr 9 dla dzieci
(3)
Filia nr 1 dla dzieci
(2)
Filia nr 16
(13)
Filia nr 12
(11)
Filia nr 6
(16)
Czytelnia F3
(1)
BG magazyn na miejscu
(2)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(5)
Dąbrowska Ewa (internista)
(5)
Ćwierczakiewiczowa Lucyna (1829-1901)
(4)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(2)
Ciseł Marcin
(2)
Ferdek Anna
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Mrozowska Monika (1980- )
(2)
Paruzel Kinga
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Achilleos Antonis
(1)
Al-Hatlani Alana
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Bailey Clare
(1)
Banaszkiewicz Adam
(1)
Baron Aleksander
(1)
Baszczak Janusz
(1)
Bator Julita
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Bernardes-Rusin Mirosława
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bieńkowska Katarzyna
(1)
Bortnowska Małgorzata
(1)
Brunka Marek
(1)
Brunswig-Ibrahim Muriel (1970- )
(1)
Błęcki Paweł
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chadwick Kat
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Danielak Filip
(1)
Di Lella Barbara
(1)
Doroszenko Jacek
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dymek Marta
(1)
Fidych Bruno
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gavin Paola
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Goh Bowen
(1)
Goscinny René (1926-1977)
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Gravelius Guido
(1)
Greger Michael
(1)
Grudzińska-Sarna Anna
(1)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(1)
Grątkowska Beata
(1)
Grątkowski Igor
(1)
Górska Agnieszka
(1)
Hikiert Anna
(1)
Homolka Gina
(1)
Iburg Anne
(1)
Jagodziński Andrzej Sławomir (1954- )
(1)
Jankowska-Buttitta Małgorzata K
(1)
Jones Heather K
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kitchen Leanne
(1)
Klesyk Łukasz
(1)
Komorowska Marta (tłumacz)
(1)
Korkosz Michał
(1)
Krajewski Kamil A
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Li Vanessa
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
MacDonald Kate
(1)
Macheta Magdalena
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Mazur Wiktoria
(1)
Maćkowiak Katarzyna
(1)
McCabe Delia
(1)
Mielnicki Michał
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(1)
Niepsuj Aleksandra (1986- )
(1)
Oklejak Marianna (1981- )
(1)
Opala Małgorzata
(1)
Osęka Laura
(1)
Owoczyńska Aniela
(1)
Parfion Małgorzata
(1)
Pfannebecker Inga
(1)
Piątkiewicz Barbara
(1)
Robertson Robin (1953- )
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rosen Kara M. L
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rupowski Roman
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Samborska Małgorzata (tłumacz)
(1)
Sarah Joe
(1)
Sawicka-Danielak Marta
(1)
Sempé Jean-Jacques (1932-2022)
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Skipper Joy
(1)
Stec Kornelia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(25)
2010 - 2019
(36)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(2)
1910 - 1919
(2)
1890 - 1899
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(58)
1901-2000
(3)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(69)
Niemcy
(3)
Język
polski
(72)
Odbiorca
Dzieci
(8)
9-13 lat
(5)
6-8 lat
(4)
Młodzież
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(19)
Gotowanie
(10)
Kucharstwo
(8)
Dietetyka
(7)
Zdrowie fizyczne
(6)
Dieta owocowo-warzywna
(5)
Wegetarianizm
(5)
Kuchnia wegańska
(4)
Leczenie dietą
(4)
Odżywianie
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Koktajle
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Kulinaria
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Przyprawy
(3)
Słodycze
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Ciasta
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kuchnia żydowska
(2)
Leczenie
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Obiad
(2)
Odporność
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Superfood
(2)
Warzywa
(2)
Weganizm
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Afrodyzjaki
(1)
Ania Shirley (postać fikcyjna)
(1)
Astrologia
(1)
Blogerzy
(1)
Cukier
(1)
Cukrzycy
(1)
Czarownice i czarownicy
(1)
Człowiek
(1)
Desery
(1)
Dieta Mosleya
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dzieci
(1)
Dziewczęta
(1)
Dąbrowska, Ewa (internista)
(1)
Fermentacja
(1)
Havel, Václav (1936-2011)
(1)
Insulinooporność
(1)
Jelita
(1)
Kalafior
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kuchnia afrykańska
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia angielska
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia czeska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia południowoamerykańska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
Magia
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Mikołajek (postać fikcyjna)
(1)
Mózg
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Napoje
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Podróże w czasie
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy z piekarnika
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Rowling, J. K. (1965- )
(1)
Ryby morskie
(1)
Soki
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Słowianie
(1)
Tradycja
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wakacje
(1)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Stulecie Winnych
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Jerozolima (Izrael)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Powieść
(24764)
Opowiadania i nowele
(6476)
Wiersze
(6456)
Powieść obyczajowa
(6099)
Kryminał
(3615)
Książka kucharska
(-)
Opracowanie
(2961)
Thriller
(2283)
Romans
(2081)
Pamiętniki i wspomnienia
(2060)
Biografia
(1875)
Bajki i baśnie
(1491)
Powieść historyczna
(1463)
Esej
(1438)
Poradnik
(1388)
Fantastyka
(1302)
Powieść przygodowa
(1210)
Reportaż
(1210)
Fantasy
(1157)
Sensacja
(1040)
Publikacja bogato ilustrowana
(976)
Antologia
(965)
Wydawnictwa popularne
(924)
Publicystyka
(868)
Dokumenty dźwiękowe
(845)
Powieść polska
(736)
Powieść amerykańska
(677)
Publikacje dla dzieci
(677)
Dramat (gatunek literacki)
(605)
Powieść psychologiczna
(566)
Romans historyczny
(498)
Saga rodzinna
(492)
Monografia
(470)
Powieść biograficzna
(457)
Książka obrazkowa
(390)
Komiks
(372)
Wywiad dziennikarski
(368)
Powieść angielska
(357)
Broszura
(351)
Listy
(340)
Fraszki
(321)
Horror
(315)
Biografie
(299)
Relacja z podróży
(296)
Analiza i interpretacja
(291)
Felieton
(290)
Lektura z opracowaniem
(276)
Powieść erotyczna
(252)
Książki dla małych dzieci
(245)
Literatura dla dzieci
(241)
Literatura polska
(235)
Szkic literacki
(233)
Science fiction
(229)
Praca zbiorowa
(217)
Autobiografia
(214)
Opowiadanie dziecięce polskie
(212)
Poezja
(203)
Przypowieść
(200)
Czasopismo naukowe
(197)
Poezja polska
(195)
Przepisy kulinarne
(192)
Książka zabawka
(185)
Podręcznik
(184)
Pieśń
(181)
Dzienniki
(180)
Książka obrazkowa (picturebook)
(180)
Czasopismo historyczne
(171)
Wydawnictwa dla dzieci
(171)
Tragedia
(170)
Komedia
(168)
Pamiętniki polskie
(166)
Stare druki
(165)
Satyra
(152)
Literatura dziecięca polska
(150)
Przewodnik turystyczny
(147)
Album
(142)
Poemat
(142)
Poradniki
(139)
Materiały konferencyjne
(137)
Wywiad-rzeka
(130)
Materiały pomocnicze
(128)
Encyklopedia
(127)
Legendy i podania
(126)
Antologie
(122)
Adaptacja literacka
(115)
Gry i zabawy umysłowe
(114)
Powieść kryminalna
(110)
Czasopismo polskie
(108)
Poezja dziecięca polska
(108)
Słownik
(101)
Powieść autobiograficzna
(99)
Dystopia
(97)
Aforyzmy
(94)
Wydawnictwo źródłowe
(92)
Literatura dla młodzieży
(91)
Gry planszowe
(89)
Rymowanki
(88)
Czasopismo niemieckie
(87)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(87)
Literatura
(85)
Treny
(85)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(61)
Medycyna i zdrowie
(13)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Historia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Religia i duchowość
(1)
72 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Dzięki 150 przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków. Poznaj proste przepisy na rozkoszne dania sięgające do tradycji wielu kuchni, od północnoafrykańskiej przez włoską i austriacką po litewską. „Pusty żołądek to smutne serce” – mawiają hiszpańscy Żydzi. Dlatego kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne. W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładka wliczona w paginację.
Ideą książki było stworzenie łakoci nie tylko pysznych, lecz także pełnowartościowych i odżywczych. Zawierających wiele witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, białka, o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu – w przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników – nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i zapewniają stały poziom energii. Przepisy są łatwe i szybkie do wykonania, a każdy z nich został opracowany tak, aby z ogólnodostępnych składników otrzymać maksymalnie zdrowy posiłek o fenomenalnym smaku. W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy. Naturalne, przepyszne i zaskakujące. Nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia! Tych przepisów nie znajdziecie ani na kanale Karoliny na YouTubie, ani na jej blogu. /lubimyczytac.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : książka kucharska dla dzieci / Agnieszka Górska ; zilustrowała Marianna Oklejak. - Warszawa : Demart, 2006/2007. - 88, [2] strony: ilustracje kolorowe ; 30 cm.
Dzieci gotują to książka kucharska nie tylko dla najmłodszych. Z tą książką gotowanie może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny i pomysłem na wspólne spędzanie czasu. Do wyboru są 22 proste przepisy na smaczne potrawy, które przypadną do gustu nawet małym niejadkom. Proponujemy przyrządzanie przekąsek, koktajli, past, sałatek i rozmaitych słodkości. Przejrzysty układ przepisu w książeczce jest gwarancją sukcesu. Zawsze na wstępie znajduje się wykaz potrzebnych do wykonania potrawy składników i przyrządów (np. deska do krojenia). Opis sposobu wykonania jest ilustrowany zabawnymi, sugestywnymi rysunkami. Ilość potrzebnych produktów podawana jest w bardzo przystępny sposób tzn. w przeliczeniu na szklanki, łyżki, kostki itp. Duże zdjęcie gotowej potrawy też stanowi cenną wskazówkę dla małego kucharza. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 80 przepisów bohaterów "Stulacia Wynnych".
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są przetwory i nalewki. W kolejnej książce ze smakołykami Winnych Czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na te właśnie pyszności. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Przepis to tylko inspiracja.
Gotujemy razem od śniadania do kolacji, w duchu diety fleksitariańskiej (jednej z najlepszych i najzdrowszych!), bez specjalnego przygotowania i wyszukanych zakupów. Oprócz śniadań, obiadów i kolacji znajdziecie tu też pomysły na desery, dodatki, sosy, przekąski. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The how not to die cookbook.
Autor udowadnia, że wielu chorób można uniknąć lub odwrócić ich postęp za pomocą diety opartej o produkty roślinne. Tym razem poza prezentacją naukowych dowodów na jej skuteczność Greger spełnia prośby swoich czytelników i przedstawia ponad 100 praktycznych, bogato ilustrowanych przepisów na pyszne dania, przekąski i napoje. Wszystkie zawierają składniki z Codziennego Tuzina – listy najzdrowszych produktów stworzonej przez autora. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 12
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 012638 F12 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Meal Prep to nowa metoda przyrządzania posiłków, która odmieni twoje życie. Autorka słynnego bloga SkinnyTaste, Gina Homolka, pokaże ci, jak przygotowywać bazę produktów, dzięki której będziesz jeść pełnowartościowe dania przez wiele dni. I to bez codziennego stania w kuchni przy garnkach! W tej książce znajdziesz ponad 120 przepisów i plan posiłków na kilka tygodni! [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowa Kuchnia)
Opis według okładki.
Właściwie dobrany skład przygotowywanych posiłków pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, nie odbierając przy tym jedzeniu walorów smakowych. Nasza książka pokaże Ci, jakie to łatwe! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 16
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jerozolima do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2023. - 300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: 70 przepisów, które tego dowodzą oraz: Mnóstwo sposobów przygotowania, bogactwo składników odżywczych.
Jeśli myślisz, że kalafior można zjeść wyłącznie z masłem i bułką tartą, to znaczy, że tak naprawdę nic nie wiesz o tym cudownym warzywie. Gdyby się uprzeć, można by go jeść od rana do wieczora i na pewno długo by się nie znudził. W książce znajdziemy 70 przepisów, które udowodnią, że kalafior to prawdziwy król wśród warzyw. Możemy z niego przyrządzić zarówno niebanalne desery – na przykład limonkowo-kokosowy sernik, jak i potrawy, które utulą nas w długie zimowe wieczory – kalafiorową pizzę, sycący dahl czy zaskakujące przystawki. Możliwości jest tysiąc – wystarczy otworzyć umysł i wyciągnąć kalafior z garnka. Przecież można go przyrządzić na tyle ciekawszych sposobów! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także na stronie 3. okładki. Na okładce: autor bloga rozkoszny.pl.
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 12
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 012780 F12 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 C (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dar Fundacji PKO BP)
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Temat
Ta wspaniała książka dla małych kucharzy opowiada o mieszkających w pomarańczowym domu przy ulicy Naleśnikowej 5 w Starym Knedelkowie: Cecylce Knedelek oraz gąsce Walerii, a także o ich przyjaciołach: pani Ludmile – miłośniczce starych książek, która piecze przepyszne ciasteczka oraz torciki, panu Alojzym – kolekcjonerze śrubek i nakrętek, potrafiącym zrobić coś z niczego i naprawić prawie wszystko, Joasi – dziewczynce umiejącej uszyć gałgankowego konika i zrobić na szydełku szalik, Antku – konstruktorze dziwnych machin, uwielbiającym zamieniać się w naukowca, Luci i Lusi – bliźniaczkach mieszkających w pokoju w paski, lubiących gotować przepyszne pomidorówki: zimową i letnią, oraz kotce Bazylii i psie Tymianku. W książce znajduje się prawie 100 opowiastek i ponad 130 bajkowo opisanych przepisów na pyszne potrawy. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 16
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5.021 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla mózgu / Agata Lewandowska - Warszawa : Wydawnictwo RM, Copyright 2022 - 199, [1] strona : ilustracje ; 24 cm
Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd człowieka. To on „pilnuje”, żebyśmy oddychali, koordynuje cały metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz uczenie. Przez całe życie zawiaduje naszym zdrowiem, regeneracją, a także pozwala kojarzyć fakty, odczuwać zadowolenie czy tworzyć relacje. Chociaż regularnie myjemy zęby, ćwiczymy mięśnie i kremujemy skórę – zapominamy, że mózg również jest narządem, o który trzeba dbać. Jednym z absolutnie podstawowych czynników warunkujących prawidłowe działanie mózgu jest oczywiście dieta. Z książki dowiesz się, jak dieta wpływa na neuroprzekaźniki i jakie produkty żywnościowe są doskonałym paliwem dla mózgu. Co szkodzi mózgowi, a co mu pomaga? Co jeść, by zachować sprawność umysłu: doskonałą pamięć, refleks i dobre samopoczucie? Jakie jedzenie poprawia nastrój? Czy istnieje żywność, która zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych? Poznaj dietę wspierającą twój mózg! [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa, które leczą : przepisy na zdrowie i odporność / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, Copyright 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj ich moc przedłużania młodości i zapobiegania chorobom. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem czy zaparciami? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które odżywiają naszą mikrobiotę? Jak jedzenie warzyw wpisuje się w profilaktykę chorób nowotworowych? Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa – z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak ciasteczka, gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską / Anna Lewandowska. - Warszawa : Burda Książki, Copyright 2014. - 271, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: porady+ćwiczenia+przepisy+motywacja.
Moda na zdrowy styl życia rozkwita, ale Anna Lewandowska w swojej książce buntuje się przeciwko użyciu słowa „moda”, pisząc: „Moda to zjawisko, które przemija. A ja marzę, żeby ludzie żyjący zdrowo stali się większością w społeczeństwie. Na stałe.” Takie życie stało się jej pasją, do takiego inspiruje i motywuje Czytelników, pomagając im w dobrych codziennych wyborach żywieniowych i zachęcając do aktywności fizycznej. A wszystko to wzbogaca autorskimi przepisami i zestawami ćwiczeń, opiniami ekspertów i... pięknymi zdjęciami. Jeśli chcesz zmienić złe nawyki na dobre, być zdrowym, mieć dobre samopoczucie i cieszyć się życiem – przeczytaj tę książkę. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 16
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce odmienny podtytuł: koktajle dla każdego znaku zodiaku.
Przepisy na wyjątkowe i smakowite koktajle zawarte w tej książce zostały umiejętnie dobrane dla każdego znaku zodiaku. Znajdziesz tu także parę dodatkowych przepisów poświęconych zmieniającym życie kosmicznym wydarzeniom. Wraz z przezabawnymi anegdotami i profesjonalnymi radami (w tym miłosne historie z kolejki do łazienki i najlepsze sposoby na przyciągnięcie uwagi barmana) książka Vanessy i Bowena stanie się niezbędnym źródłem wiedzy dla każdego oświeconego miksologa. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mapy na wyklejkach.
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian - potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dla wszystkich, którzy dopiero uczą się gotować i dla tych, którzy opanowali już tę sztukę i chcą poznać nowe, oryginalne przepisy z dawnej kuchni kanadyjskiej, najlepszym przewodnikiem będzie "Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza" napisana przez Kate Macdonald - wnuczkę Lucy Maud Montgomery. Autorka, przypominając ulubione potrawy bohaterów powieści Lucy Maud Montgomery, w ciekawy i prosty sposób wprowadza czytelnika w arkana sztuki kucharskiej i pokazuje, że przyrządzanie Sosu z Tysiąca Wysp, Rodzynkowego puddingu Maryli, Staromodnej lemoniady i wielu innych przysmaków, może być świetną zabawą. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 16
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5.021(02.053.2)(71) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka ta jest wyjątkowa, ponieważ zawiera przepisy osób, które kochają gotować, dbają o swoje dzieci i ich zdrową dietę. Wyróżnione przepisy zaskakują przede wszystkim smakiem i oryginalnym pomysłem, a cała książka uświadamia dorosłym i dzieciom, że można z prostych składników wyczarować fantastyczne potrawy. Dodatkowo zachęca do wspólnego gotowania. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Filia nr 16
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (02.053.2) W (1 egz.)
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej