Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(18)
Forma i typ
Książki
(18)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(19)
wypożyczone
(4)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Biblioteka główna
(4)
Filia nr 1
(4)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 3
(1)
Filia nr 4
(2)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 9
(4)
Filia nr 9 dla dzieci
(1)
Filia nr 12
(2)
Filia nr 6
(3)
BG magazyn na miejscu
(2)
Autor
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Łozińska Maja
(2)
Łoziński Jan
(2)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Berger Stanisław
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Gniewkowska Alina
(1)
Gontarska Elżbieta
(1)
Gumowska Irena
(1)
Głowacka Karolina (dziennikarka)
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kobyliński Szymon
(1)
Korkosz Michał
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Owoczyńska Aniela
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Swieżawski Stefan (1907-2004)
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Wolański Robert
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(18)
Język
polski
(18)
Temat
Literatura polska
(5280)
Polska
(4782)
Poezja polska
(4315)
Kobieta
(3605)
Powieść angielska
(2357)
Kuchnia polska
(-)
Rodzina
(2277)
Regionalia
(2208)
Pamiętniki polskie
(2132)
Powieść amerykańska
(2000)
Literatura dziecięca polska
(1959)
Przyjaźń
(1856)
Tajemnica
(1820)
Miłość
(1785)
Historia
(1714)
Opowiadanie polskie
(1591)
Relacje międzyludzkie
(1527)
Śledztwo i dochodzenie
(1521)
Język polski
(1483)
Literatura młodzieżowa polska
(1447)
Literatura
(1408)
Parczewski Alfons (1849-1933)
(1392)
Zabójstwo
(1380)
Publicystyka polska
(1305)
Filozofia
(1289)
Powieść francuska
(1235)
II wojna światowa (1939-1945)
(1228)
Literatura piękna polska
(1194)
Pisarze polscy
(1103)
Biblioteka Muzeum w Kaliszu
(1095)
Wojna 1939-1945 r.
(1073)
Relacja romantyczna
(1059)
Sztuka
(1034)
Literatura piękna amerykańska
(1030)
Żydzi
(1016)
Kultura
(1013)
Wojsko
(996)
Dramat polski
(973)
Audiobook
(901)
Zwierzęta
(895)
Powieść niemiecka
(869)
Warszawa
(846)
Dedykacja
(841)
Nastolatki
(837)
Powieść rosyjska
(829)
Kalisz
(800)
Trudne sytuacje życiowe
(761)
Życie codzienne
(757)
Małżeństwo
(754)
Polityka
(747)
Magia
(727)
Rodzeństwo
(711)
Sekrety rodzinne
(701)
Dzieci
(690)
Uczucia
(686)
Dziecko
(670)
Powieść młodzieżowa polska
(667)
Dziewczęta
(618)
Wielkopolska
(611)
Policjanci
(602)
Prawo
(602)
Władcy
(561)
Psychologia
(560)
Podróże
(553)
Polacy za granicą
(553)
Arystokracja
(552)
Fantastyka
(534)
Literatura piękna angielska
(526)
Wybory życiowe
(522)
Parczewski, Alfons (1849-1933)
(514)
Powieść polska
(508)
Lektura szkolna
(504)
Opowiadanie dziecięce polskie
(492)
Literatura francuska
(487)
Dziennikarze
(475)
Osoby zaginione
(474)
Religia
(474)
Matematyka
(470)
Pieczęć
(467)
Boże Narodzenie
(465)
Język angielski
(465)
Teatr
(457)
Zakochanie
(456)
Filatelistyka
(446)
Nauka
(445)
Wychowanie
(443)
Muzyka
(441)
Proza polska
(439)
Literatura rosyjska
(438)
Teatr polski
(437)
Matki i córki
(433)
Fizyka
(423)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(421)
Uczniowie
(417)
Poszukiwania zaginionych
(411)
Pisarze
(406)
Politycy
(404)
Kościół katolicki
(402)
Przyroda
(402)
Polityka międzynarodowa
(401)
Przestępczość zorganizowana
(400)
Temat: czas
1701-1800
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Opracowanie
(2)
Książka kucharska
(1)
Poradnik
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(6)
Kulinaria
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
18 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
U dołu okł.: Ciasta: drożdżowe, biszkoptowe, piaskowe [...], desery lodowe oraz na gorąco.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 W (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / Stanisław Berger. - Wyd. 25. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1984. - 798, [2] s., [32] k. tabl. : il. kolor. ; 25 cm.
Indeks
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 9 dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 092387 WPN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Echa dawnej Warszawy. 8, W kotle smaków / Karolina Głowacka. - Wydanie 1. - Warszawa : Skarpa Warszawska, Copyright 2018. - 237, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Na okładce pod tytułem tomu: "+ 100 dawnych przepisów".
Oznaczenie tomu na grzbiecie.
"W kotle smaków" nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie wspominając o znanych sklepach, targowiskach, halach targowych, które od wieków zaopatrywały mieszkańców w podstawowe artykuły spożywcze. Dopełnieniem książki jest wędrówka szlakiem niektórych kultowych lokali gastronomicznych, które zapisały się w historii Warszawy. A dla każdego, kto sam lubi gotować, prawdziwą gratką będzie 100 przepisów na przysmaki kojarzące się z dawną Warszawą. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) W (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przedr. fotooffs., oryg.: Warszawa: nakł. Stowarzyszenia Pracowników Księgarskich, 1927. - Wyd. 3.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I 047912 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Kraków : Znak Litera Nova, 2018. - 270, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Wydanie 2. - Kraków : Znak Litera Nova, 2019. - 270, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. [swiatksiazki.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 093731 WPN (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 043504 F4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także na stronie 3. okładki. Na okładce: autor bloga rozkoszny.pl.
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 12
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 012780 F12 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 3 (1 egz.)
Filia nr 5
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 2. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2017. - 349 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BG magazyn na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. II 018973 U (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BG magazyn na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. I 076094 U (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. II 095521 WPN (1 egz.)
Filia nr 1
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 63/64 (1 egz.)
Filia nr 4
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 056668 F4 (1 egz.)
Filia nr 12
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 012863 F12 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej