Kuchnia żydowska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Biblioteka główna
(1)
Filia nr 7
(1)
Filia nr 6
(1)
Autor
Dąbrowska Ewa (1986- )
(1)
Gavin Paola
(1)
Janusik Katarzyna
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Samborska Małgorzata (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Literatura polska
(5281)
Polska
(4782)
Poezja polska
(4315)
Kobieta
(3603)
Powieść angielska
(2358)
Kuchnia żydowska
(-)
Rodzina
(2276)
Regionalia
(2208)
Pamiętniki polskie
(2132)
Powieść amerykańska
(2002)
Literatura dziecięca polska
(1959)
Przyjaźń
(1854)
Tajemnica
(1819)
Miłość
(1784)
Historia
(1714)
Opowiadanie polskie
(1591)
Relacje międzyludzkie
(1524)
Śledztwo i dochodzenie
(1519)
Język polski
(1483)
Literatura młodzieżowa polska
(1447)
Literatura
(1408)
Parczewski Alfons (1849-1933)
(1392)
Zabójstwo
(1379)
Publicystyka polska
(1305)
Filozofia
(1289)
Powieść francuska
(1235)
II wojna światowa (1939-1945)
(1228)
Literatura piękna polska
(1194)
Pisarze polscy
(1103)
Biblioteka Muzeum w Kaliszu
(1095)
Wojna 1939-1945 r.
(1073)
Relacja romantyczna
(1060)
Sztuka
(1035)
Literatura piękna amerykańska
(1030)
Żydzi
(1016)
Kultura
(1013)
Wojsko
(996)
Dramat polski
(973)
Audiobook
(901)
Zwierzęta
(895)
Powieść niemiecka
(869)
Warszawa
(846)
Dedykacja
(841)
Nastolatki
(834)
Powieść rosyjska
(829)
Kalisz
(800)
Trudne sytuacje życiowe
(761)
Życie codzienne
(757)
Małżeństwo
(754)
Polityka
(747)
Magia
(727)
Rodzeństwo
(711)
Sekrety rodzinne
(701)
Dzieci
(688)
Uczucia
(686)
Dziecko
(670)
Powieść młodzieżowa polska
(667)
Dziewczęta
(617)
Wielkopolska
(611)
Policjanci
(602)
Prawo
(602)
Władcy
(561)
Psychologia
(560)
Podróże
(553)
Polacy za granicą
(553)
Arystokracja
(552)
Fantastyka
(534)
Literatura piękna angielska
(526)
Wybory życiowe
(522)
Parczewski, Alfons (1849-1933)
(514)
Powieść polska
(508)
Lektura szkolna
(504)
Opowiadanie dziecięce polskie
(492)
Literatura francuska
(487)
Dziennikarze
(474)
Osoby zaginione
(474)
Religia
(474)
Matematyka
(470)
Pieczęć
(467)
Boże Narodzenie
(465)
Język angielski
(465)
Teatr
(457)
Zakochanie
(456)
Filatelistyka
(446)
Nauka
(445)
Wychowanie
(443)
Muzyka
(441)
Proza polska
(439)
Literatura rosyjska
(438)
Teatr polski
(437)
Matki i córki
(433)
Fizyka
(423)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(421)
Uczniowie
(417)
Poszukiwania zaginionych
(411)
Pisarze
(406)
Politycy
(404)
Kościół katolicki
(402)
Przyroda
(402)
Polityka międzynarodowa
(401)
Przestępczość zorganizowana
(400)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Książka do wypełniania
(1)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2)
Kulinaria
(2)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Żydowscy Obywatele Krakowa ; 3)
(Notesy do Czytania)
Celem tej publikacji nie jest pokazanie tego co nazywa się kuchnią żydowską. Przedstawione przepisy to symboliczny wybór receptur spisanych przez przedwojennych krakowian żydowskiego pochodzenia, w większości niereligijnych. Te prywatne notatki są czymś więcej niż podpowiedzią, jak gotować – stały się także pretekstem do biogramów i tłem fragmentu życia niegdyś jednej czwartej społeczności Krakowa. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 092895 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Dzięki 150 przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków. Poznaj proste przepisy na rozkoszne dania sięgające do tradycji wielu kuchni, od północnoafrykańskiej przez włoską i austriacką po litewską. „Pusty żołądek to smutne serce” – mawiają hiszpańscy Żydzi. Dlatego kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne. W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jerozolima do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2023. - 300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej