Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(199)
Forma i typ
Książki
(197)
Poradniki i przewodniki
(143)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(30)
Publikacje popularnonaukowe
(17)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(201)
wypożyczone
(31)
tylko na miejscu
(4)
nieokreślona
(4)
Placówka
Biblioteka główna
(21)
Filia nr 1
(25)
Filia nr 2
(8)
Filia nr 3
(10)
Filia nr 4
(16)
Filia nr 5
(11)
Filia nr 5 dla dzieci
(7)
Filia nr 7
(12)
Filia nr 9
(25)
Filia nr 9 dla dzieci
(9)
Filia nr 1 dla dzieci
(6)
Filia nr 16
(17)
Filia nr 12
(27)
Filia nr 6
(41)
Czytelnia F3
(1)
Czytelnia F6
(1)
BG magazyn na miejscu
(3)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(6)
Dąbrowska Ewa (internista)
(6)
Art Piotr
(4)
Zaremba Marek (dietetyk)
(4)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Rzayev Samir
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Bernat Agata
(2)
Bokła Artur
(2)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(2)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(2)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Ferdek Anna
(2)
Gouny Nicolas (1973- )
(2)
Grzyb Katarzyna (tłumacz)
(2)
Halbersztat Jan
(2)
Hubenowa Ełga
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Kałużna Kinga
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Madaliński Michał (tłumacz)
(2)
Mikulska Katarzyna (zielarstwo)
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Paruzel Kinga
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Różycka Zofia
(2)
Smolińska Jadwiga
(2)
Vapelnik L. M
(2)
Witkowska Magda
(2)
Źródlak Małgorzata
(2)
Achilleos Antonis
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Al-Hatlani Alana
(1)
Ambrożewski Jacek
(1)
Anderson Robert
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Bailey Clare
(1)
Banaszkiewicz Adam
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Baron Aleksander
(1)
Baszczak Janusz
(1)
Bator Julita
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Berezowska Maja (1898-1978)
(1)
Berger Joe
(1)
Bernardes-Rusin Mirosława
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bier Elsa
(1)
Biernacka Matylda
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Bieńkowska Katarzyna
(1)
Bogucka Katarzyna (1985- )
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Bortnowska Małgorzata
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brożyna Anna
(1)
Brunka Marek
(1)
Brunswig-Ibrahim Muriel (1970- )
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Błęcki Paweł
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chadwick Kat
(1)
Chen-Wernik Dorota (1971- )
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Chrzanowicz Agnieszka
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Ciężadło Hanka
(1)
Clase Mia
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czech Dawid
(1)
Danielak Filip
(1)
Davidis Johanna Friederika Henriette Katharina
(1)
Doroszenko Jacek
(1)
Dowbor Katarzyna (1959- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Dukan Pierre (1941- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Dziubińska Joanna (filologia angielska)
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Dąbrowska-Lucci Anna
(1)
Dębski Henryk
(1)
Ekblom Ulrika
(1)
Ekstedt Niklas (1978- )
(1)
Ennart Henrik (1960- )
(1)
Faryna Monika
(1)
Fidych Bruno
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(45)
2010 - 2019
(123)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(3)
1970 - 1979
(2)
1960 - 1969
(1)
1930 - 1939
(1)
1910 - 1919
(1)
10 - 19
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(175)
1901-2000
(12)
1801-1900
(3)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(195)
Niemcy
(4)
Język
polski
(198)
niemiecki
(1)
Odbiorca
Dzieci
(17)
6-8 lat
(9)
9-13 lat
(6)
Młodzież
(3)
Rodzice
(3)
0-5 lat
(1)
Chorzy
(1)
Kobieta
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(24)
Literatura angielska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura francuska
(2)
Literatura fińska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(36)
Zdrowe żywienie
(22)
Kucharstwo
(21)
Dietetyka
(16)
Zdrowie fizyczne
(15)
Gotowanie
(14)
Zdrowy styl życia
(14)
Kultura stołu
(12)
Odżywianie
(12)
Potrawy dietetyczne
(11)
Dieta owocowo-warzywna
(8)
Kulinaria
(8)
Wegetarianizm
(8)
Żywność
(8)
Przepisy kulinarne
(7)
Dieta oczyszczająca
(6)
Kuchnia polska
(6)
Kuchnia wegańska
(6)
Leczenie dietą
(6)
Kucharze
(5)
Przyprawy
(5)
Dieta bezglutenowa
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Napoje alkoholowe
(4)
Odporność
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Warzywa
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Choroba Hashimoto
(3)
Ciasta
(3)
Dieta fleksitariańska
(3)
Dieta niskowęglowodanowa
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dzieci
(3)
Gastronomia
(3)
Insulinooporność
(3)
Jelita
(3)
Kanapki i przekąski
(3)
Kobieta
(3)
Koktajle
(3)
Kuchnia azerbejdżańska
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Potrawy dla dzieci
(3)
Słodycze
(3)
Tarczyca
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Blogerzy
(2)
Celiakia
(2)
Chorzy na nowotwory
(2)
Cukier
(2)
Dedykacja
(2)
Dieta
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dziecko przewlekle chore
(2)
Ekologia
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gessler, Magda (1953- )
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Herbata
(2)
Historia
(2)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(2)
Jakość żywności
(2)
Kuchnia chińska
(2)
Kuchnia żydowska
(2)
Kultura
(2)
Leczenie
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Mięso
(2)
Napoje
(2)
Odchudzanie
(2)
Otyłość
(2)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(2)
Pieczywo
(2)
Podróże
(2)
Pomidory
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Postawy
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Rodzina
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Ryby morskie
(2)
Sport
(2)
Superfood
(2)
Sztuka przetrwania
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Weganizm
(2)
Zdrowie psychiczne
(2)
Ziemniaki
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Afrodyzjaki
(1)
Ajurweda
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Stulecie Winnych
(1)
Violetta (serial filmowy)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(16)
2001-
(16)
1945-1989
(8)
1989-2000
(8)
1801-1900
(6)
1701-1800
(5)
1601-1700
(4)
1901-1914
(4)
1914-1918
(4)
1918-1939
(4)
1501-1600
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1939-1945
(2)
1201-1300
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Irak
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Albania
(1)
Amazonka (dorzecze)
(1)
Chiny
(1)
Europa
(1)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kambodża
(1)
Kuba
(1)
Meksyk
(1)
Niemcy
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Portugalia
(1)
Republika Środkowoafrykańska
(1)
Rosja
(1)
Rumunia
(1)
Tajpej (Tajwan)
(1)
Tajwan
(1)
Uganda
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wenezuela
(1)
ZSRR
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(103)
Poradnik
(83)
Książka kucharska
(61)
Publikacja bogato ilustrowana
(57)
Opracowanie
(14)
Publikacje dla dzieci
(8)
Reportaż
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(5)
Wydawnictwa popularne
(5)
Esej
(4)
Biografia
(3)
Wywiad dziennikarski
(3)
Felieton
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Poradniki
(2)
Satyra
(2)
Antologia
(1)
Autobiografia
(1)
Informator
(1)
Książka obrazkowa (picturebook)
(1)
Książki kucharskie
(1)
Literatura dla młodzieży
(1)
Opowiadania i nowele historyczne
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Pzepisy kulinarne
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkic literacki
(1)
Wiersze
(1)
Wykład
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Zielarstwo
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(5718)
Literaturoznawstwo
(2101)
Kultura i sztuka
(1703)
Socjologia i społeczeństwo
(1600)
Psychologia
(886)
Kulinaria
(199)
Medycyna i zdrowie
(831)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(736)
Edukacja i pedagogika
(639)
Religia i duchowość
(557)
Podróże i turystyka
(532)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(484)
Biologia
(478)
Filozofia i etyka
(385)
Etnologia i antropologia kulturowa
(382)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(370)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(365)
Rozwój osobisty
(312)
Kultura fizyczna i sport
(281)
Hobby i czas wolny
(278)
Geografia i nauki o Ziemi
(244)
Językoznawstwo
(213)
Styl życia, moda i uroda
(210)
Architektura i budownictwo
(179)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(175)
Nauka i badania
(170)
Fizyka i astronomia
(142)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(121)
Ochrona środowiska
(115)
Media i komunikacja społeczna
(98)
Inżynieria i technika
(73)
Zarządzanie i marketing
(71)
Praca, kariera, pieniądze
(70)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(58)
Informatyka i technologie informacyjne
(53)
Transport i logistyka
(45)
Archeologia
(41)
Rolnictwo i leśnictwo
(37)
Matematyka
(32)
Dom i ogród
(28)
Chemia
(26)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Łączność
(1)
199 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 092387 WPN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279 stron : ilustracje ; 29 cm.
Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hamburger o działaniu przeciwzapalnym? Sok z buraka zamiast viagry? To możliwe. Zawartość talerza wpływa zarówno na ciało, jak i na umysł. Może poprawić humor i wyostrzyć zmysły, leczyć stany lękowe i depresję, a nawet przeciwdziałać wielu groźnym chorobom i opóźniać procesy starzenia. A wszystko zaczyna się w jelitach… Znany szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt oraz dziennikarz naukowy Henrik Ennart przekonują, że zdrowe odżywianie nie jest trudne – wystarczy wiedzieć, co nam służy i dlaczego. Proste przepisy połączone z lekkostrawną wiedzą z zakresu medycyny i psychologii pomogą zmienić podejście do jedzenia i odnaleźć szczęście w kuchni i poza nią. Jakie pokarmy powodują stany zapalne i depresję? Jak stres wpływa na brzuch? Co uszczęśliwia jelita? Na czym polega cukrowy blues? Jak wyeliminować z jadłospisu złodziei szczęścia? Które superprodukty ukoją ciało i duszę? Czytaj, jedz i bądź szczęśliwy! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Kto nie lubi keczupu! Ale czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu – pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego warto je mieć na talerzu? Wszystkiego dowiecie się z książki „Pomidory”. „Wiem, co jem!” to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek o jedzeniu. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Dzięki 150 przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków. Poznaj proste przepisy na rozkoszne dania sięgające do tradycji wielu kuchni, od północnoafrykańskiej przez włoską i austriacką po litewską. „Pusty żołądek to smutne serce” – mawiają hiszpańscy Żydzi. Dlatego kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne. W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładka wliczona w paginację.
Ideą książki było stworzenie łakoci nie tylko pysznych, lecz także pełnowartościowych i odżywczych. Zawierających wiele witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, białka, o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu – w przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników – nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i zapewniają stały poziom energii. Przepisy są łatwe i szybkie do wykonania, a każdy z nich został opracowany tak, aby z ogólnodostępnych składników otrzymać maksymalnie zdrowy posiłek o fenomenalnym smaku. W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy. Naturalne, przepyszne i zaskakujące. Nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia! Tych przepisów nie znajdziecie ani na kanale Karoliny na YouTubie, ani na jej blogu. /lubimyczytac.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, Copyright 2021. - 350, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
Tekst na skrzydełkach. Miejsce wydania podane według serwisu e-ISBN.
Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się jak długą i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie. Autorzy zabierają czytelnika w niezwykle emocjonalną podróż, gdzie szczęście miesza się samotnością, zaufanie i wiara z naiwnością, a los bywa równie łaskawy co okrutny. Opowieść o niezwykłej sile, wierze we własne możliwości i ciekawości świata, która pozwala sięgać po marzenia! [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 051048 F4 (1 egz.)
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 W (1 egz.)
Filia nr 16
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929-051 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Echa dawnej Warszawy. 8, W kotle smaków / Karolina Głowacka. - Wydanie 1. - Warszawa : Skarpa Warszawska, Copyright 2018. - 237, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Na okładce pod tytułem tomu: "+ 100 dawnych przepisów".
Oznaczenie tomu na grzbiecie.
"W kotle smaków" nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie wspominając o znanych sklepach, targowiskach, halach targowych, które od wieków zaopatrywały mieszkańców w podstawowe artykuły spożywcze. Dopełnieniem książki jest wędrówka szlakiem niektórych kultowych lokali gastronomicznych, które zapisały się w historii Warszawy. A dla każdego, kto sam lubi gotować, prawdziwą gratką będzie 100 przepisów na przysmaki kojarzące się z dawną Warszawą. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowy start : zaprogramuj swoje dziecko na zdrowie! / Agnieszka Górniakowska. - Warszawa : Wydawnictwo W.A.B. : TVN Style, 2009. - 239, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 23 cm.
U dołu okładki: Wszystko, co warto wiedzieć o odżywianiu niemowląt i małych dzieci.
Ten poradnik to znakomite kompendium dla rodziców. Wiele w nim wiadomości na temat tego, co należy podawać dziecku, aby w przyszłości rosło zdrowo. Znajdują się tu również informacje o tym, jak powinna odżywiać się przyszła matka, by zapewnić dobry rozwój swojego maleństwa już od pierwszych dni po jego poczęciu. Książka zawiera praktyczne wskazówki, dotyczące wprowadzania nowych produktów do diety niemowlęcia (np. kaszek, warzyw, pieczywa) oraz wiele ciekawych przepisów kulinarnych (np. na zupę z cieciorki, gryczane puree z jabłuszkiem, babeczki z kaszki manny). [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : książka kucharska dla dzieci / Agnieszka Górska ; zilustrowała Marianna Oklejak. - Warszawa : Demart, 2006/2007. - 88, [2] strony: ilustracje kolorowe ; 30 cm.
Dzieci gotują to książka kucharska nie tylko dla najmłodszych. Z tą książką gotowanie może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny i pomysłem na wspólne spędzanie czasu. Do wyboru są 22 proste przepisy na smaczne potrawy, które przypadną do gustu nawet małym niejadkom. Proponujemy przyrządzanie przekąsek, koktajli, past, sałatek i rozmaitych słodkości. Przejrzysty układ przepisu w książeczce jest gwarancją sukcesu. Zawsze na wstępie znajduje się wykaz potrzebnych do wykonania potrawy składników i przyrządów (np. deska do krojenia). Opis sposobu wykonania jest ilustrowany zabawnymi, sugestywnymi rysunkami. Ilość potrzebnych produktów podawana jest w bardzo przystępny sposób tzn. w przeliczeniu na szklanki, łyżki, kostki itp. Duże zdjęcie gotowej potrawy też stanowi cenną wskazówkę dla małego kucharza. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kawa : instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie / Ika Graboń. - Wydanie 2. - Kraków : Otwarte, 2020. - 291, [13] stron : fotografie ; 25 cm.
Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 80 przepisów bohaterów "Stulacia Wynnych".
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są przetwory i nalewki. W kolejnej książce ze smakołykami Winnych Czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na te właśnie pyszności. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Przepis to tylko inspiracja.
Gotujemy razem od śniadania do kolacji, w duchu diety fleksitariańskiej (jednej z najlepszych i najzdrowszych!), bez specjalnego przygotowania i wyszukanych zakupów. Oprócz śniadań, obiadów i kolacji znajdziecie tu też pomysły na desery, dodatki, sosy, przekąski. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The how not to die cookbook.
Autor udowadnia, że wielu chorób można uniknąć lub odwrócić ich postęp za pomocą diety opartej o produkty roślinne. Tym razem poza prezentacją naukowych dowodów na jej skuteczność Greger spełnia prośby swoich czytelników i przedstawia ponad 100 praktycznych, bogato ilustrowanych przepisów na pyszne dania, przekąski i napoje. Wszystkie zawierają składniki z Codziennego Tuzina – listy najzdrowszych produktów stworzonej przez autora. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 12
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 012638 F12 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obchody Sylwestra czyli Wigilii Nowego Roku, oraz towarzyszących mu zabaw, tańców trwająych do białego rana, a także wnoszonych o północy toastów noworocznych, znane są w Europie od X wieku. Książka ta przedstawia historię tradycji karnawałowych między innymi: Sylwester, Nowy Rok, Tłusty czwartek oraz wiele innych tradycji i zwyczajów na przestrzeni dziejów. Publikacja zawiera także przepisy na porawy, desery i napoje alhoholowe. [nota wydwacy]
Książka
W koszyku
Meal Prep to nowa metoda przyrządzania posiłków, która odmieni twoje życie. Autorka słynnego bloga SkinnyTaste, Gina Homolka, pokaże ci, jak przygotowywać bazę produktów, dzięki której będziesz jeść pełnowartościowe dania przez wiele dni. I to bez codziennego stania w kuchni przy garnkach! W tej książce znajdziesz ponad 120 przepisów i plan posiłków na kilka tygodni! [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowa Kuchnia)
Opis według okładki.
Właściwie dobrany skład przygotowywanych posiłków pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, nie odbierając przy tym jedzeniu walorów smakowych. Nasza książka pokaże Ci, jakie to łatwe! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 16
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Kraków : Znak Litera Nova, 2018. - 270, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Wydanie 2. - Kraków : Znak Litera Nova, 2019. - 270, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ugotuj mi tato / Tomasz Jakubiak. - Warszawa: Flow Books, 2018. - 221 stron : fotografie ; 24 cm.
Książka „Ugotuj mi tato. Zdrowo i wesoło. Tata w kuchni też da radę” Tomasza i Joanny Jakubiaków to zbiór fantastycznych przepisów na pierwsze i drugie śniadania, obiady, kolacje, słodkie przekąski, świeże soki, a nawet zdrowsze i bardziej odżywcze wersje popularnych fast foodów! Proponowane potrawy staną się prawdziwymi gwiazdami w każdej kuchni i mogą okazać się świetnym pretekstem do wspólnej zabawy i spędzania czasu z dzieckiem podczas gotowania. Zdrowsza wersja uwielbianych przez maluchy hot-dogów i burgerów? Słodziutkie pancakes z syropem klonowym? Marchewkowo-cukiniowe placuszki? Pyszne, pełne warzyw wrapy z indykiem? Te wszystkie wspaniałe receptury znajdziesz w „Ugotuj mi tato” Tomasza i Joanny Jakubiaków! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 W (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej