Mięso
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(19)
Forma i typ
Książki
(19)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(25)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka główna
(9)
Filia nr 1
(2)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 3
(3)
Filia nr 4
(3)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 9
(6)
Filia nr 16
(1)
Autor
Poszepczyński Władysław
(3)
Pyszkowska Kazimiera
(3)
Brochowski Leszek
(2)
Guziak Maria Goretti
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Harari Yuval Noah (1976- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Konwicki Piotr
(1)
Kowalski Orestes
(1)
Kwasiborski Tadeusz
(1)
Kwiatkowska Monika
(1)
Kłossowski Tadeusz
(1)
Lipov Beata
(1)
Lipov Lubomir
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Ners Anna
(1)
Prost Edmund
(1)
Shapiro Paul
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Zawistowska Zofia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(11)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(19)
Język
polski
(19)
Temat
Literatura polska
(5280)
Polska
(4782)
Poezja polska
(4315)
Kobieta
(3627)
Powieść angielska
(2357)
Mięso
(-)
Rodzina
(2283)
Regionalia
(2209)
Pamiętniki polskie
(2132)
Powieść amerykańska
(1999)
Literatura dziecięca polska
(1959)
Przyjaźń
(1865)
Tajemnica
(1834)
Miłość
(1791)
Historia
(1715)
Opowiadanie polskie
(1591)
Relacje międzyludzkie
(1534)
Śledztwo i dochodzenie
(1526)
Język polski
(1483)
Literatura młodzieżowa polska
(1447)
Literatura
(1408)
Parczewski Alfons (1849-1933)
(1392)
Zabójstwo
(1391)
Publicystyka polska
(1305)
Filozofia
(1289)
II wojna światowa (1939-1945)
(1236)
Powieść francuska
(1235)
Literatura piękna polska
(1194)
Pisarze polscy
(1105)
Biblioteka Muzeum w Kaliszu
(1095)
Wojna 1939-1945 r.
(1073)
Relacja romantyczna
(1066)
Sztuka
(1034)
Literatura piękna amerykańska
(1030)
Żydzi
(1016)
Kultura
(1013)
Wojsko
(1000)
Dramat polski
(973)
Audiobook
(943)
Zwierzęta
(900)
Powieść niemiecka
(869)
Warszawa
(846)
Dedykacja
(842)
Nastolatki
(838)
Powieść rosyjska
(829)
Kalisz
(800)
Trudne sytuacje życiowe
(764)
Małżeństwo
(758)
Życie codzienne
(757)
Polityka
(750)
Magia
(735)
Rodzeństwo
(718)
Sekrety rodzinne
(710)
Dzieci
(700)
Uczucia
(689)
Dziecko
(670)
Powieść młodzieżowa polska
(667)
Dziewczęta
(624)
Wielkopolska
(609)
Policjanci
(608)
Prawo
(602)
Psychologia
(562)
Władcy
(562)
Podróże
(557)
Polacy za granicą
(554)
Arystokracja
(553)
Fantastyka
(534)
Literatura piękna angielska
(526)
Wybory życiowe
(525)
Parczewski, Alfons (1849-1933)
(514)
Powieść polska
(508)
Lektura szkolna
(504)
Opowiadanie dziecięce polskie
(492)
Literatura francuska
(487)
Osoby zaginione
(480)
Dziennikarze
(479)
Religia
(474)
Matematyka
(470)
Boże Narodzenie
(467)
Pieczęć
(467)
Język angielski
(465)
Zakochanie
(459)
Teatr
(457)
Filatelistyka
(446)
Nauka
(446)
Wychowanie
(443)
Muzyka
(442)
Proza polska
(439)
Literatura rosyjska
(438)
Matki i córki
(438)
Teatr polski
(437)
Fizyka
(423)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(421)
Uczniowie
(417)
Poszukiwania zaginionych
(413)
Pisarze
(408)
Politycy
(406)
Przyroda
(403)
Kościół katolicki
(402)
Polityka międzynarodowa
(401)
Przestępczość zorganizowana
(401)
Temat: czas
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
19 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Technologia przetwórstwa mięsnego : podręcznik dla technikum / Leszek Brochowski. - Wyd. 7 popr. - Warszawa : Wydaw. Szkolne i Pedagogiczne, 1984. - 313,[1] s.,[1] k. rys. : fot., rys. ; 21 cm.
Dla kl. III i IV Cz. 1 poz. 3838/84
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 026805 F4 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Technologia przetwórstwa mięsnego : podręcznik dla technikum Cz.2 / Leszek Brochowski. - Wyd. 7 popr. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1984. - 313, [1] s., [1] k. rys. : fot., rys. ; 21 cm.
Dla kl. III i IV Cz. 1 poz. 3838/84
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 008710 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przepisy siostry Marii)
Indeks.
W Przepisach na pyszne mięsa siostry Marii znajdziesz znakomite przepisy na najpopularniejsze polskie dania z drobiu, wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, idealne na powszedni lub niedzielny obiad, spotkanie w gronie rodziny oraz uroczyste przyjęcie. Nasza książka to wspaniały prezent dla wszystkich miłośników polskiej kuchni! To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. [swiatksiazki.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 093731 WPN (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe wyroby mięsne / Tadeusz Kłossowski. - Wyd. 6. - Warszawa : Wydawnictwo "Watra", 1985. - 111, [1] s. : rys. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 010970 (1 egz.)
Filia nr 1
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 060760 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Go vegan! : 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa / Orestes Kowalski. - Gliwice : Sensus, © 2022. - 311, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Weganie, którzy porzucili mięso i produkty odzwierzęce z przyczyn ideowych, mają często skłonność do piętnowania mięso- i nabiałożerców jako osób niemoralnych. Część środowiska wegan lubi uważać się za lepszych. W końcu MY nie krzywdzimy zwierząt. Tylko czy taka postawa daje coś poza poczuciem wyższości? Czy może doprowadzić do zmiany zwyczajów żywieniowych większości społeczeństwa? Owszem, rezygnacja z produktów odzwierzęcych jest decyzją głęboko etyczną, ale droga do jej podjęcia nie wiedzie przez upokarzanie mięsożerców. Właściwą postawą weganina wobec przyszłego weganina powinno być argumentowanie. Odpowiednimi, logicznymi argumentami można dotrzeć do wielu potencjalnych wegan i pomóc im stać się faktycznymi weganami. Ta książka powstała właśnie po to, by przekonać nieprzekonanych. [lubimyczytać.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 094546 WPN (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wielka kolekcja kulinarna ; 2/2005)
U góry okł.: Przyjaciółka
Indeks
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe przetwory z mięsa / Władysław Poszepczyński. - Wyd. 3 uzup. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1989. - 111, [1] s. : rys. ; 15 x 21 cm.
Indeks.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Filia nr 16
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 033911 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Higiena mięsa : podręcznik akademicki / Edmund Prost. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1985. - 479, [1] s. : fot., rys., wykr. ; 25 cm.
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 008959 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 023731 F4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 7
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory w gospodarstwie domowym / Kazimiera Pyszkowska. - Wyd. 5 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1984. - 215, [1] s. : fot., rys. kolor. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 008981 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków. Dlatego trwają zaawansowane prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa - prawdziwego mięsa - tworzonego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy. Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. coli czy konserwantami. W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wizjonerskich wynalazców, laboratoria naukowe i inwestorów, których celem jest postawienie na naszych stołach pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt. Paul Shapiro napisał aktualną i pouczającą książkę o ekscytującej transformacji, która czeka sposób produkcji jedzenia. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 2
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 4
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 030473 F4
Filia nr 5
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Filia nr 7
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Filia nr 16
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 052183 (1 egz.)
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej