Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(28)
Forma i typ
Książki
(28)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Poradniki i przewodniki
(5)
Proza
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
wypożyczone
(5)
tylko na miejscu
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka główna
(8)
Filia nr 1
(7)
Filia nr 4
(7)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 5 dla dzieci
(1)
Filia nr 9
(3)
Filia nr 9 dla dzieci
(1)
Filia nr 1 dla dzieci
(1)
Filia nr 16
(3)
Filia nr 12
(1)
Filia nr 6
(7)
Czytelnia F9
(1)
BG magazyn na miejscu
(1)
Autor
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Adams Julie Pointer‏
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brennan Georgeanne (1943- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Butturini Paula
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Socha Henryk (1949- )
(1)
Stawska-Ostaszewska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Swieżawski Stefan (1907-2004)
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zawadzki Wacław
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(3)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(28)
Język
polski
(28)
Odbiorca
Dzieci
(2)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Literatura polska
(5280)
Polska
(4782)
Poezja polska
(4315)
Kobieta
(3660)
Powieść angielska
(2357)
Kultura stołu
(-)
Rodzina
(2291)
Regionalia
(2209)
Pamiętniki polskie
(2132)
Powieść amerykańska
(1999)
Literatura dziecięca polska
(1959)
Przyjaźń
(1878)
Tajemnica
(1852)
Miłość
(1802)
Historia
(1715)
Opowiadanie polskie
(1591)
Relacje międzyludzkie
(1556)
Śledztwo i dochodzenie
(1534)
Język polski
(1483)
Literatura młodzieżowa polska
(1447)
Literatura
(1409)
Zabójstwo
(1406)
Parczewski Alfons (1849-1933)
(1392)
Publicystyka polska
(1305)
Filozofia
(1290)
II wojna światowa (1939-1945)
(1249)
Powieść francuska
(1235)
Literatura piękna polska
(1194)
Pisarze polscy
(1106)
Biblioteka Muzeum w Kaliszu
(1095)
Wojna 1939-1945 r.
(1073)
Relacja romantyczna
(1070)
Sztuka
(1036)
Literatura piękna amerykańska
(1030)
Żydzi
(1024)
Kultura
(1014)
Wojsko
(1001)
Dramat polski
(973)
Audiobook
(943)
Zwierzęta
(901)
Powieść niemiecka
(869)
Nastolatki
(849)
Warszawa
(846)
Dedykacja
(843)
Powieść rosyjska
(829)
Kalisz
(800)
Trudne sytuacje życiowe
(774)
Małżeństwo
(766)
Życie codzienne
(766)
Polityka
(755)
Magia
(739)
Rodzeństwo
(720)
Sekrety rodzinne
(718)
Dzieci
(703)
Uczucia
(693)
Dziecko
(670)
Powieść młodzieżowa polska
(667)
Dziewczęta
(630)
Policjanci
(618)
Wielkopolska
(609)
Prawo
(602)
Psychologia
(563)
Władcy
(563)
Podróże
(559)
Arystokracja
(556)
Polacy za granicą
(555)
Fantastyka
(534)
Wybory życiowe
(533)
Literatura piękna angielska
(526)
Parczewski, Alfons (1849-1933)
(514)
Powieść polska
(507)
Lektura szkolna
(504)
Opowiadanie dziecięce polskie
(492)
Osoby zaginione
(491)
Literatura francuska
(487)
Dziennikarze
(483)
Religia
(476)
Matematyka
(470)
Boże Narodzenie
(467)
Pieczęć
(467)
Język angielski
(465)
Zakochanie
(462)
Teatr
(457)
Filatelistyka
(446)
Nauka
(446)
Muzyka
(443)
Wychowanie
(443)
Matki i córki
(440)
Proza polska
(439)
Literatura rosyjska
(438)
Teatr polski
(437)
Poszukiwania zaginionych
(424)
Fizyka
(423)
Uczniowie
(422)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(421)
Pisarze
(413)
Politycy
(408)
Uprowadzenie
(406)
Przestępczość zorganizowana
(405)
Przyroda
(403)
Kościół katolicki
(402)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1301-1400
(3)
1401-1500
(3)
1918-1939
(2)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Europa
(2)
Japonia
(2)
Minnesota (Stany Zjednoczone)
(1)
Portugalia
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Opracowanie
(8)
Przepisy kulinarne
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Poradnik
(3)
Esej
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Dyskusja
(1)
Felieton
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(14)
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Dom i ogród
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Kraków : Znak Litera Nova, 2018. - 270, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Wydanie 2. - Kraków : Znak Litera Nova, 2019. - 270, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. [swiatksiazki.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 093731 WPN (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/64 (1 egz.)
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 043504 F4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Portugalia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2019. - 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
Po sukcesie, jakim okazała się "Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. "Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinhai pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świat opilców i oźralców / Andrzej Kozioł. - Kraków : Wydawnictwo Petrus, Copyright 2018. - 263, [2] strony ; 20 cm.
Ta niezwykła książka bucha zapachem wołowych i wieprzowych pieczeni, wonią skwierczącego na rożnie ptactwa, pachnie egzotycznymi przyprawami i swojskim ciastem, upaja aromatem wina oraz piwa, skrzy się kolorami szlachetnych nalewek. Historia - opowiadana ze swadą i niezwykle ciekawie - toczy się w niej nie na polach bitew, nie w izbach parlamentów, ale przy biesiadnych stołach, przy dźwięku szkła i wtórze toastów. Bo historia to także opowieść o miłych nam, ludziom, przypadłościach – obżarstwie i opilstwie. I hańba temu, kto o tym źle myśli, bowiem nie należy ufać ludziom, którzy mało jedzą: w ogólności są to zazdrośni albo złośnicy. Wstrzemięźliwość jest cnotą nietowarzyską. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 086952 WPN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 24 cm.
Monografia autorstwa Moniki Milewskiej – nie mam co do tego wątpliwości – będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL. Fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddaje naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząc poza tytułową problematykę. "Czytelnik może dostrzec dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy M. Milewskiej, dużo lepiej zrozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL." dr hab. Marcin Kruszyński [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 094593 WH (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. fakt (1 egz.)
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 056453 F4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 dla dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 6 W (1 egz.)
Filia nr 9 dla dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 6 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Wyd. 2 popr. - Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2012. - 355, [5] s. : il. (gł. kolor.) ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia)
Książka poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia F9
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 39 C (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Wydawnictwo Świat Książki, Copyright 2017. - 317, [3] strony : fotografie ; 21 cm.
Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 048393 F4 (1 egz.)
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fascynacje kulinarne gwiazd / Agnieszka Perepeczko ; zdjęcia gwiazd Agnieszka Perepeczko. - Warszawa : Diogenes, 2001. - 124, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Książka kulinarna inna niż wszystkie. Pełna anegdot, humoru, okraszona pięknymi zdjęciami i przepisami osób, których raczej nie kojarzymy z kuchnią. Może warto się przekonać, dlaczego Marian Opania kocha śląską zalewajkę? [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 093426 WPN (1 egz.)
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Saké : napój samurajów / Henryk Socha. - Warszawa : ArtJapan, 2005. - 144 strony : ilustracje ; 29 cm.
Pierwsze polskie opracowanie na temat sake, zyskującego w naszym kraju coraz większą liczbę miłośników. Autor opisuje historię sake, zwyczajów i rytuałów z nim związanych, technikę produkcji i etykietę spożywania. Liczne kolorowe fotografie prezentują ceramikę używaną do rozlewania sake oraz bogactwo japońskiej kultury. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III 095532 WPN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje łakomstwa i obżarstwa / Adrianna Stawska-Ostaszewska. - Warszawa : Harde, 2019. - 222, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I 093644 WPN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości – gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia... [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BG magazyn na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. I 076094 U (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. II 095521 WPN (1 egz.)
Filia nr 1
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 63/64 (1 egz.)
Filia nr 4
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 056668 F4 (1 egz.)
Filia nr 12
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 012863 F12 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta [swiatksiazki.pl].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia nr 5
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 W (1 egz.)
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, Copyright 2020. - 78, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie. Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ciekawostki Historyczne.pl)
Na okładce inna nazwa serii: Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl.
Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi. Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 048515 F4 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej