Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(28)
Forma i typ
Książki
(28)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Poradniki i przewodniki
(5)
Proza
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
wypożyczone
(5)
tylko na miejscu
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka główna
(8)
Filia nr 1
(7)
Filia nr 4
(7)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 5 dla dzieci
(1)
Filia nr 9
(3)
Filia nr 9 dla dzieci
(1)
Filia nr 1 dla dzieci
(1)
Filia nr 16
(3)
Filia nr 12
(1)
Filia nr 6
(7)
Czytelnia F9
(1)
BG magazyn na miejscu
(1)
Autor
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Adams Julie Pointer‏
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brennan Georgeanne (1943- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Butturini Paula
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Socha Henryk (1949- )
(1)
Stawska-Ostaszewska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Swieżawski Stefan (1907-2004)
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zawadzki Wacław
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(3)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(28)
Język
polski
(28)
Odbiorca
Dzieci
(2)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Literatura polska
(5280)
Polska
(4782)
Poezja polska
(4315)
Kobieta
(3660)
Powieść angielska
(2357)
Kultura stołu
(-)
Rodzina
(2291)
Regionalia
(2209)
Pamiętniki polskie
(2132)
Powieść amerykańska
(1999)
Literatura dziecięca polska
(1959)
Przyjaźń
(1878)
Tajemnica
(1852)
Miłość
(1802)
Historia
(1715)
Opowiadanie polskie
(1591)
Relacje międzyludzkie
(1556)
Śledztwo i dochodzenie
(1534)
Język polski
(1483)
Literatura młodzieżowa polska
(1447)
Literatura
(1409)
Zabójstwo
(1406)
Parczewski Alfons (1849-1933)
(1392)
Publicystyka polska
(1305)
Filozofia
(1290)
II wojna światowa (1939-1945)
(1249)
Powieść francuska
(1235)
Literatura piękna polska
(1194)
Pisarze polscy
(1106)
Biblioteka Muzeum w Kaliszu
(1095)
Wojna 1939-1945 r.
(1073)
Relacja romantyczna
(1070)
Sztuka
(1036)
Literatura piękna amerykańska
(1030)
Żydzi
(1024)
Kultura
(1014)
Wojsko
(1001)
Dramat polski
(973)
Audiobook
(943)
Zwierzęta
(901)
Powieść niemiecka
(869)
Nastolatki
(849)
Warszawa
(846)
Dedykacja
(843)
Powieść rosyjska
(829)
Kalisz
(800)
Trudne sytuacje życiowe
(774)
Małżeństwo
(766)
Życie codzienne
(766)
Polityka
(755)
Magia
(739)
Rodzeństwo
(720)
Sekrety rodzinne
(718)
Dzieci
(703)
Uczucia
(693)
Dziecko
(670)
Powieść młodzieżowa polska
(667)
Dziewczęta
(630)
Policjanci
(618)
Wielkopolska
(609)
Prawo
(602)
Psychologia
(563)
Władcy
(563)
Podróże
(559)
Arystokracja
(556)
Polacy za granicą
(555)
Fantastyka
(534)
Wybory życiowe
(533)
Literatura piękna angielska
(526)
Parczewski, Alfons (1849-1933)
(514)
Powieść polska
(507)
Lektura szkolna
(504)
Opowiadanie dziecięce polskie
(492)
Osoby zaginione
(491)
Literatura francuska
(487)
Dziennikarze
(483)
Religia
(476)
Matematyka
(470)
Boże Narodzenie
(467)
Pieczęć
(467)
Język angielski
(465)
Zakochanie
(462)
Teatr
(457)
Filatelistyka
(446)
Nauka
(446)
Muzyka
(443)
Wychowanie
(443)
Matki i córki
(440)
Proza polska
(439)
Literatura rosyjska
(438)
Teatr polski
(437)
Poszukiwania zaginionych
(424)
Fizyka
(423)
Uczniowie
(422)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(421)
Pisarze
(413)
Politycy
(408)
Uprowadzenie
(406)
Przestępczość zorganizowana
(405)
Przyroda
(403)
Kościół katolicki
(402)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1301-1400
(3)
1401-1500
(3)
1918-1939
(2)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Europa
(2)
Japonia
(2)
Minnesota (Stany Zjednoczone)
(1)
Portugalia
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Opracowanie
(8)
Przepisy kulinarne
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Poradnik
(3)
Esej
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Dyskusja
(1)
Felieton
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(14)
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Dom i ogród
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Saké : napój samurajów / Henryk Socha. - Warszawa : ArtJapan, 2005. - 144 strony : ilustracje ; 29 cm.
Pierwsze polskie opracowanie na temat sake, zyskującego w naszym kraju coraz większą liczbę miłośników. Autor opisuje historię sake, zwyczajów i rytuałów z nim związanych, technikę produkcji i etykietę spożywania. Liczne kolorowe fotografie prezentują ceramikę używaną do rozlewania sake oraz bogactwo japońskiej kultury. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III 095532 WPN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje łakomstwa i obżarstwa / Adrianna Stawska-Ostaszewska. - Warszawa : Harde, 2019. - 222, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I 093644 WPN (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości – gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia... [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BG magazyn na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. I 076094 U (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. [empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. II 095521 WPN (1 egz.)
Filia nr 1
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 63/64 (1 egz.)
Filia nr 4
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 056668 F4 (1 egz.)
Filia nr 12
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 012863 F12 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta [swiatksiazki.pl].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia nr 5
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 W (1 egz.)
Filia nr 9
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, Copyright 2020. - 78, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie. Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ciekawostki Historyczne.pl)
Na okładce inna nazwa serii: Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl.
Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi. Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 048515 F4 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej